Sahär tycker jag...faktiskt

I tidningarna star det mkt om Reinfeldt och Moderaterna om deras nya förslag. Att man ska jobba tills man är 75. Jag brukar undvika att skriva om politik här, även fast det intresserar mig. Framförallt för att det kan vara väldigt tröttsamt men ocksa för att en stor del av min bekantskapskrets förmodligen inte delar mina asikter. Men nu känner jag att jag bara maste...

Att pensionera sig vid 75.

1. Man KAN fa jobba till 75, men man maste inte.
Far man inte det idag? Är man tvingad att sluta jobba när man har natt nutida pensionsalder? De som vill och kan, jobbar längre än tills de är 65. Problemet är oftast arbetsmarknaden och arbetsgivaren. Yngre arbetskraft är normalt bade mer önskvärt och i manga fall, mer lukrativt.

2. Ja, man kanske kan jobba längre än till 65, men man kanske vill omskola sig och det är idag inte möjligt?
Det stämmer. Och jag är inte direkt ett fan av det faktum att man inte kan utbilda sig när man blir äldre, man kan alltid utvecklas. Däremot ser jag ett par, stora problem.

Ekonomiskt:

1. Utbildning är dyrt. Fruktansvärt dyrt. Inte bara för individen, men framförallt för staten. Att utbilda människor efter en viss alder hänger ihop med stora ekonomiska risker. Om nu en person tar ett CSN lan vid 57 för att omskola sig och sedan studerar i tre ars tid sa kostar det staten ungefär 470 000. Under dessa tre aren som personen ifraga studerar, gar även hennes/hans inkomst bort dvs. personen ifraga betalar förmodligen ingen skatt, da han/hon studerar.

2. Den här personen är da färdig vid 60 = 15 ar kvar att jobba. Med förutsättningen att denna person överhuvudtaget far en anställning, hur mycket kommer denna person att tillföra det svenska samhället ekonomiskt innan personen ifraga vid 75 ars alder maste pensionera sig? Jag skulle gissa pa att det svenska samhället gar back. Samtidigt sa maste personen betala tillbaka sina CSN lan. 15 ar är inte sa lang tid. Hur mkt av lanet kommer de hinna betala tillbaka? Eller ska de fortsätta betala tillbaka efter pensionen, med pensionspengar?

Som jag har förstatt det menar Reinfeldt pa att det kommer bli dyrt för den svenska välfärden i framtiden, da människor lever längre och att vi därför maste komma fram till en lösning. Rent ekonomiskt ser iaf jag inte en lösning i Reinfeldts förslag.

Lösning: Självklart är det svart att hitta en lösning. Men, t.ex svensk universitetsutbildning. Manga studenter studerar idag i hur manga ar som helst. Man tar lan efter lan och bidrag efter bidrag. Manga klarar inte sina tentor pa första, andra, tredje eller fjärde försöket. Även fast vart skolsystem är väldigt socialistiskt och ngt som jag tror pa, tycker jag samtidigt att ett par chanser räcker. Klarar man inte av sina tentor efter tve eller t.o.m tre försök, da ska man inte vara pa universitetet. Da tror inte jag att man passar in. DET kostar samhället och skattebetalarna fruktansvärt mkt pengar. Alla ska och borde inte vara studenter. Lat de som vill, kan och är motiverade att studera fa göra det, men de som bara kostar staten pengar, de ska inte vara kvar. Inte bara är det dyrt men i slutändan (eller ja, t.o.m nu) kryllar Sverige av "akademiker" och det är inte heller ekonomiskt.

"Biologiskt"

1. Vi ma leva längre, men vara begränsningar hänger ihop med evolutionen. Bara för att vi lever längre innebär inte det att vi vid 90 kan köra en joggingrunda pa morgonen och lite doggy style med gubben pa eftermiddagen. Vi lever längre men evolutionen är langsam och hänger inte med. Om man jobbar till 75 sa har man i princip förlorat de där 10 aren som man har jobbat för. Den underbara pensionsaldern. När man kan främja sina intressen, njuta av sin livspartner och kanske fortfarande köra lite doggy style pa eftermiddagen (med eller utan pump). Jobbar man till 75 sa är de flesta människor inte längre pigga nog för att bejaka sina intressen och umgas med sina kära. Att vi blir äldre, innebär att det blir större tryck pa äldreboenden. Självklart. Men det är inte de personerna som är mellan 65-75 som är problemet..det är de som är 75 och äldre. De flesta som pensionerar sig rushar inte direkt till äldreboendet för att fa en plats i lekstugan. De lever i sina hem sa länge det kan och orkar. Sa för att repetera: Vi lever längre, men de pigga aren är inte efter 75 även fast vi lever tills vi blir 90.


3. Jag star för det jag sa ovan, att jag tycker att även äldre människor ska fa möjligheten att utvecklas. Men är det i syfte att "rädda" den svenska väldfärden, känns det lite skevt. För att bejaka sina intressen, för att utvecklas och kanske äntligen ha tid för att lära sig att prata franska, absolut. Men, man far inte glömma bort att den kognitiva förmagan BLIR sämre efter 65. Äldre människor sover oftast sämre (framförallt förlorar de S2 sömn, vilket är i den fasen av sömnen som vi, för det första spenderar mest tid i men ocksa den tiden som ny information kan bearbetas och "sparas" i vart minne. Detta leder självklart till viss nedsättning i att lära sig ny information och framförallt, mycket information, som det faktiskt krävs för att lära sig ett nytt yrke. Samtidigt blir även äldre människors förmaga av att utföra uppgifter (kognitvit) och framförallt att planera och sedan utföra den planerade handligen i en snar framtid, sämre. Vilket ofta kan leda till problem pa till exempelt en arbetsplats.

Hade det faktiskt varit sa att Reinfeldt och kompani faktiskt menar att man KAN jobba tills man är 75 om man VILL, sa hade det varit en fin ide. Men att i samma tid andetag säga att det är nödvändigt för att den svenska välfärden inte ska köras i botten, är en aning motsägelsefullt. Jag försökte hitta detaljer i temat pa moderaterna hemsida men jag hittade ingenting (jag letade inte sa noga iochförsig..jag hittade en bild pa Reinfeldt och kunde konstatera att han verkligen ser ut som ett ägg!). Jag tror eller jag vet, att det finns bättre lösningar för att rädda den svenska välfärden i framtiden..och eftersom att jag är röd i hjärtat sa förstar ni säkert vilka lösningar jag syftar pa and all that...

Nu skulle jag vilja avsluta med att gratulera alla som har orkat läsa igenom denna miniuppsats/debattartikel/jadajada dravel. Nu ska jag kolla pa dumtv och sen sova. Pa mandag har jag prroooooov. Wish me luck!



Ni behöver inte halla med mig om mina tankar kring att pensionera sig när man är 75. Men att Reinfeldt ser ut som ett ägg, mot det kan man inte argumentera. God natt.



Kommentarer
Postat av: Kerstin

Jag har en MYCKET klok Guddotter!!



Hoppas vi hinner ses något!



Kram Gotti <3

2012-02-11 @ 22:08:17
Postat av: Rebecca

Jag lärde mig av den bästa! Jag hoppas ocksa att vi hinner ses saklart! (som Petter skulle säga)

2012-02-12 @ 07:38:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0