Sjuk

Sjuk igen. Skitkorv. Det är bara att bita ihop. Provtider show no mercy.

Choco-nut chaos cake

Sa var det äntligen fredag igen. Och en fredag bör man sätta en lite guldkant pa. Jag hade tänkt att laga lite hallumi dagen till ära. Sa efter min underbara insats pa gymmet (90 minuter pa treadmillen eller vad det heter) begav jag mig pa jakt för middag. Men Hallumi säljs bara pa sommaren i Schweiz (!)...för man äter bara hallumi pa sommaren? Sa min plan gick i stöpet. Jag fick köpa en annan konstig ost. Men det var helt ok det med.

Hallumisallad utan hallumi.



En lätt varmrätt följdes av en mindre lätt efterrätt.

"Fel i receptet" (se nedan) gjorde att denna underbara cheesecake sag ut mer som en eaten mess. Men den var himmelsk god ända!



Choho-nut chaos recept
230 gr double chocolate cookies
250 gr digestive
75 gr riven cocos
50 gr smält smör
50 gr smält choklad
175 gr caster sugar (later mycket finare än strösocker)
450 gr philadephia
Skal och saft fran en halv lime
1 tesked vaniljextrakt (man kan ta exakt samma mängd vaniljsocker istället)
200 gr kokosmjölk
475 ml vispgrädde (fet fet fet!)
Choklad att dekorera med

1. Blanda kakorna (som nu är smulor), kokos, smält smör och choklad.
OBS! Jag följde receptet men jag var väldigt misstänksam till den stora mängden kakor i jämförelse med smör och choklad. Botten blev god men väldigt lös. Sa jag kan rekommendera att antingen ta typ 200 gr mindre kakor eller lägga till iaf 50 gr smör och 25 choklad för att botten ska bli bra. Botten ska heller inte bakas enligt det här receptet men jag skulle kanske ända sätta in botten i 10 min. Lat botten sta kallt i minst 30 min.

2. Blanda ihop caster sugar, philadelphian, limen, vanlijsockret, kokosmjölken och grädden.
Ett till OBS! Kokosmjölken star i gram och inte i ml. Jag missade det och köpte 250 ml kokosmjölk. Det motsvarade bara ungefär 110 gr sa se till att du köper tva paket kokosmjölk.

3. Häll blandningen över botten. Lat sta kallt i minst tva timmar.

4. Dekorera med choklad innan servering.

Väldigt gott och sa enkelt att göra. Om man inte räknar med tiden som man maste vänta sa tog det allt som allt inte mer än 15 min. Och det är den godaste cheesecaken jag ngnsin har ätit. Men man maste gilla cocos.

Efterrätten följdes av ett besök till den irländska puben Pickwik. Jag sag vänner som jag inte sett pa länge och det satte verkligen en guldkant pa den här fredagen. Nu är det lördag och jag ska öppna skolböckerna. Ha en bra helg!

Puss
/Jag x



Förresten..Sveriges Mästekock

Igar fungerade inte tv4 play. Eller klockan 23.00 hade dom fortfarande inte laddat upp det senaste avsnittet av Sveriges Mästerkock. Sa da slutade jag isolera mig och jag har förstatt att Jossan var en stjärna igar. Nu är det däremot online sa ikväll ska jag äntligen fa se kungsängens stolthet in action. Men jag säger grattis i förväg! Grattis Jossen, you make us proud!



Identitet

Jag har haft en lite mindre inre kris, med den alltför djupa, innerliga fragan av vem jag är. Om det bottnar i ett nyvunnet intresse för serien "Dexter"..kanske, kanske inte. Jag känner bara att jag inte vet vem jag är. Det känns som att jag är utan intressen. Det finns liksom ingenting som definierar mig. Patrick menar pa att jag känner sa för att jag inte har sa mkt pengar och att jag skulle bejaka mina intressen ifall jag hade pengar. Det stämmer kanske till viss del. Men samtidigt, vad skulle jag göra? Jag har ju bestämt mig för att ta upp en ny hobby. För att se om den hobbyn kan definiera mig lite mer. Dessutom är det ngt som jag gärna vill kunna och som jag kanske skulle kunna vara bra pa. Jag ska nog börja söka lite, i själen.

Nog om själsökandet. Det kommer nog att bli bra tillslut. Igar funderade jag pa att hoppa pa en vecka LCHF. Det ska ju vara sa bra och jag är sa trött hela tiden. Sa jag satte mig ner och läste lite om dieten och kände, nej, inte för mig. Jag orkar inte vara sa hard mot mig själv, jag orkar inte lägga energi pa att räkna kolhydrater, välja mat efter hjärna istället för hjärta. När man en gang har lämnat problemet mat, ska man inte ga tillbaka. Dessutom är jag nöjd (äntligen) med mina matrutiner och mina tankar runt mat. Patrick kallar "var diet" HCHF vilket translates i high carbs, high fat. Det stämmer ju inte riktigt. Vi äter för lite fett, pa tok för lite fett. Och för mkt kolhydrater. Men kolhydrater är billigt sa sa länge vi bada tjänar ungefär 10 SEK i manden sa far det duga.

Förra terminen hade jag ett proseminar (jag vet inte vad det kallas pa svenska) om ätstörningar. Pa var första föreläsning skulle vi definiera normalt. Jag menade pa att normalt är när man äter vad man vill. En kille menade att det inte stämmer. Hade han fatt äta vad han ville hade han bara ätit skräpmat och chips till frukost. Once again, I beg to differ. Självklart, sa finns det manga människor som äter i princip bara skräpmat, men är det "egentligen" vad de vill? Handlar det kanske mer om att det har tappat sin inre röst i samhällets normer och krav? Eller gamla vanor? Ett beroende som är svart att bryta? Till viss del handlar det säkert om destruktiva beteende och depressioner.  Vad jag menar är att om man blir fri fran det som man "bör" och gör det man vill, sa blir allt mkt lättare. Och självklart är det mkt svarare än det later. Men jag tror att jag har hamnat där. Och det har varit en lang väg, en jobbig väg och en svar väg. Kampen med mat är inte lätt. Men, jag tror att mina matvanor är stabila och att jag har hittat rätt. Äntligen! Jag lyssnar inte längre pa samhället och alla hälsofreaks. Sverige har en förmaga av att överdriva hälsosnurran ngt sa fruktansvärt. Jag läste en kommentar fran en mamma pa fb som blev alldeles chockad av att se ett annat barn fa en chokladdryck och en crossaint till frukost. Va? It`s not the end of the world, it`s a piece of bread! Det jag menar är att det finns sa mkt restriktioner att man glömmer bort att njuta. Men hittar man en balans i matdjungeln sa kommer allt att ordna sig. Sa jag är inte säker pa vem jag är...än. Men jag har iaf vunnit kriget mot maten och alla hälsonördar. Livet är för kort, försök att lyssna pa din kropp, den vet vad du behöver.

Balans är människans bästa vän





Snodde Sofias lista...

Jag snodde Sofias lista. Tog lite lunchpaus sa varför inte passa pa att lista sig lite.

Hur gammal är du om fem ar?
31. Shit.
Vem tillbringade du minst tva timmar med idag?
Ingen hittills, men jag och Patten ska nog hinna umgas sa mkt idag. Fast i ochförsig, anonyma människor pa biblioteket kanske räknas?
Hur lang är du?
Alltid lika rolig fraga. 152 cm. 153 cm enligt mitt pass. Dom var fett snälla pa ambassaden i London.
Vem ringde du senast?
Jag tror att jag ringde Patrick igar. För att paminna honom om att köpa choklad.
Vem ringde dig senast?
Jag tror att det var mamma och pappa fran Thailand.
Hur löd det senaste sms:et du fick?
Sofia fuskade och tog det senaste som var roligt. Im not a fusker. Däremot sa maste jag nog ta den senaste whatsappen jag fick. sms is soo 2010 och jag skickar/mottar aldrig sms nu för tiden. Pappa skriver: Grattis. Kul att det fungerar sa bra för dig. Idag har vi fatt snorkla det var kul men inte som i Egypten med er. Bild kommer här. Mamma hälsar.
Med kul att det gar sa bra för dig menade han mina superbetyg pa 5.5 pa de senaste tva proven. Med bild menade han egentligen tva bilder pa ett fult hav i ett fult thailand..avundsjuk..jag? nä.
När sag du din mamma senast?
Ifall skype räknas sa sag jag henne i mandags. Ifall det inte räknas sa sag jag henne den 2 januari klockan 04.00 pa morgonen.
När vaknade du idag?
En timme för väckning, 06:40.
Vad tror du att du befinner dig om tio ar?
Oj, vilken fraga. Jag aterkommer om tio.
Vad fick dig verkligen att skratta senast?
Oj, det var en svar fraga. Vad tragiskt egentligen, att det var en svar fraga. Jag vet faktiskt inte. Jag smaskrattar mer. Hysteriskrattar händer mig väldigt sällan.
Vilka städer har du bott i?
Bro, Stevenage (Sofia, varför är inte det med pa din lista? Det är inget att skämmas över, Chuck Bass himself kommer ju därifran), London, Härnösand (Härnösand liksom?!), Interlaken och Bern.
Är du social?
Ja, det är jag nog. Fast ibland sa känns det nästan som en kraftansträngning att vara social. Lite som att folk förväntar sig att jag ska vara social sa da är jag det. Men min filosofi är ju att det finns tva sorters människor: extraversion goes introversion och introversion goes extraversion. Alltsa, antingen är man jätteutat i början när man träffar människor och sedan lugnar man ner sig och blir mer nedtonad. Eller tvärtom. Jag är definitivt en e goes i..först all over and everywhere, men sen när jag känner mig bekväm och icknervös, kan jag dra tillbaka mig lite grann.
Tycker du om kaffe?
Ja, med mkt mjölk.
Tycker du om att mysa/kela?
Ja, vem gör inte det?
Är du en beroendemänniska?
Bade ja och nej. Fast kanske mer ja än nej.
Känner du ngn med samma födelsedag som dig?
Lisa Hakansson.
Vilken var den senaste boken du läste?
Om man inte räknar skolböcker sa haller jag pa och läser Roberto Savianos "Gomorra". Men jag har inte läst ut den än sa jag vet inte om det räknas? Om det inte räknas sa var den senaste bok jag läste "Sekter och hemliga sällskap i Sverige och världen" av Claes Svahn. Sekter faschinerar mig. Och hemliga sällskap ocksa för den delen!


Morgonrutiner: manligt, kvinnligt?

Idag har bada mina vänner Eva-Maria och Sofia skrivit om sina morgonrutiner. Eva-Maria verkar vara en langsam och sävlig grej pa morgonen, medans Sofia verkar gilla själva sovandet och stressar mest ifran det att hon stiger upp tills hon är pa jobbet. EM menar att Sofia morgonar som en man. Sa jag antar att EM menar att hon morgonar som en kvinnar. Sa det maste betyda att jag morgonar som en shemale (eller en transvestit...your choice!)

Det här med morgonrutin när man är student blir en väldigt komplex fraga. Ni som känner mig vet att jag inte är ngn sjusovare. Sa jag sover aldrig länge. Men jag maste ända dela upp mina rutiner i "tidig föreläsning" och "sen förläsning". När jag har en föreläsning pa morgonen är jag oftast stressad för att jag ALLTID har varit för trött kvällen innan för att packa planbok, diverse böcker, träningskläder osv. Och fenomenet "vart är mina grejer?!" händer allt som oftast pa morgonen. Men jag tror att jag är rätt ute om jag säger att jag har en dryg timme fran det att jag stiger upp ur sängen till det att jag sitter i föreläsningssalen (restid: 25-30 min)

Jag vaknar alltid innan klockan ringer. Oftast bara fem minuter. Da sätter jag pa kaffe och läser Aftonbladet (intellektuell, jag vet!) och fb tills kaffet är klart. När kaffedrickandet är färdigt sminkar jag mig, klär pa mig, letar reda pa allt som jag inte hittar (se ovan) och sen beger jag mig till skolan.

När jag har sen föreläsning brukar jag fortfarande vakna innan väckarklockan. Rutinen ser väl i princip likadan ut förutom att jag i lugn och ro kan leta efter mina saker (se ovan) och att jag äter frukost. Jag har svart att äta ngnting direkt när jag vaknar (även fast jag har tid) sa frukost brukar intas efter en viss tids pluggande eller ett träningspass. Jag hatar egentligen att jag inte kan äta frukost. Jag har nämligen den fula ovanan att köpa en crossiant när jag väl är i skolan. Underbart gott men smör, smör, smör!

Jag skulle gäna fa in den där harmoniska frukostrutinen. Ni vet, nyttig frukost, DN och lite p3 i bakgrunden (eller varför inte nyhetsmorgon). Men det verkar som att hur mkt jag än försöker, blir det aldrig av. När jag blir vuxen och mamma da ska jag äta nyttig frukost. Da ska jag pressa egen juice, servera färsk frukt, köpa en vit morgonrock, ha haret uppsatt i en klämma och vara harmonisk. Och innan dess ska jag hinna med en joggingtur eller ett yogapass. Och under frukosten ska jag och mitt barn bara prata franska med varandra.

Men det far bli da.

Ostfondue är ett fenomen som de flesta svenskar inte förstar

Förra helgen fick jag äntligen uppleva ngt som jag inte har upplevt pa väldigt länge. En utgang, utan karl. Det var roligt, men jag märker att det räcker med once in a blue moon. Jag var helt fucked dagen efter. Men det var värt det! Dansa och umgas. Fina grejer.



Den här helgen var betydligt lugnare. Som redan bekannt, drack jag lite rödvin i min ensamhet i fredags. I lördags satt jag med skolböckerna tills tidig eftermiddag da det var dags för mig och Patten att bege oss till IKEA för att köpa ett skoskap som jag fick i julklapp. Vi var inte ensamma pa IKEA utan det var nog vi plus resten av Schweiz (förvisso är Schweiz inte sa stort, men om alla ska vara pa IKEA samtidigt blir det trangt).

Ett besök pa IKEA har förmagan i att sluta i en smärre överkonsumtion (i alla fall för mig) och det var inget undantag igar. Fast jag tycker ända att jag höll mig i skinnet väldigt bra och lät bli att köpa massa ljus (vilket är mitt problem i vanliga fall). Jag avstod även fran choklad, chips och annat fran sverige shopen. Jag protesterar fortfarande mot reformen fran underbara Marabou och OLW till IKEAS egna märke (se andra inlägg).


Vi hittade en skohylla som passade oss bada sa vi slog till. Jag hade gärna velat haft en skohylla med en lite mer lantlig alt. gammal stil men när vi väl hade skruvat upp den blev jag väldigt nöjd!

Vi köpte som sagt lite ramar ocksa. Jag tycker att det är bra att ha hemma. Det känns som att sannolikheten att jag börjar ett fotoprojekt ökar om vi redan har ramar hemma. En ram har redan blivit använd för att rama in little baby Patrick. Jöööö.



Efter skruvande av skohylla (Patrick), sätta ihop lador, rama in bilder osv. (och en instikt av att vi har alldeles för mkt rosa i vart kök och att jag kräks lite pa rosa) begav vi oss till vara grannar och Patricks barndomskompisar (och mina kompisar numera). Vi blev bjudna pa ostfondue. Oftast när man gör ostfondue sa använder man en färdiggjord ostmassa som man sedan blandar med typ vin, lök, vitlök och annat som man vill ha i. Stuvi och Nora hade gjort en fran "scratch" och den var underbart god. Ostfondue är nog ngt som en vanlig Svensson inte riktigt kan uppskatta. Det är ju bara ost och bröd. Men jag tycker att det är saaa gott. Framförallt efter en lang dag i backen. Da passar en stor jävla gryta ost perfekt! Ostfondue fungerar ocksa väldigt bra efter ett IKEA besök. Det märkte jag igar:-)!

Röra, röra, röra. Annars blir det pannkaka!



Efter ostfonduen var det dags för helgens "första gangen" upplevelse. Texas holdem. Jag har inte varit sa intresserad av poker men jag tycker det är kul att spela kort. Sa jag gav det en chans. Och det var kul. Det var sex timmar kul kan man säga! Jag kom tva efter Patten (men han är ett pokerproffs sa jag tycker nästan att man kan säga att jag vann) Stuvi och Nora hade inte heller spelat sa mkt poker innan och Nora sa att hon aldrig hade spelat det. Det kom senare ut att hon hade spelat texas holdem pa sin i-phone (ursäkta svordomen) sa jag tycker att man kan säga att hon hade spelat innan.

My stash



Jag kanske är en rookie pa poker. Men jag var den enda som visste hur man ska vara klädd när man spelar poker. My pokerface var vattentätt!





Under spelets gang och alkoholens flöde körde de andra en copycat. Dom insag nog att utan en pokeroutfit kan man inte optimera sitt pokerface. Även Nora förbättrade sin outfit men körde pa en mer ostinspirerad outfit och sag ut som en muslim. Tyvärr saknas det bild. Killarna sag mer ut som "wanna be the maffia" men de förbättrade sitt spel avsevärt efter en förbättring av outfit.



Vi 02.30 rullade vi hemmat och söndagen har dedikerats at studier. Study, study, study. Tyvärr var det ju slalom pa tv och även fast jag försöker övertala mig själv att jag kan kolla pa skidakning och plugga samtidgt, sa maste jag nog erkänna för mig själv att jag inte kan det.



Nej, nu ska jag ta en timme pluggande till och sen far jag äta hamburgare! Wiiieee för söndagar!

Men mamma, ni ska ju rida pa elefanter! Det är mycket farligare än att flyga flygplan!

Det är fredag och jag är hemma. I min ensamhet pluggade jag lite grann, men tillslut insag jag att plugga pa en fredag är INTE O.K. Sa jag övergick till att kolla pa en skitdalig film. Detta tills jag blev sugen pa rödvin. Jag blir aldrig sugen pa rödvin och framförallt inte när jag är ensam. Men flaskorna stod där och sag sa inbjudande ut, sa jag gav in. Problemet med rödvin att det inte kan drickas framför en film, framförallt inte en film som innehaller en tjej med silikonbröst och en kille med ett onaturligt sexpack. Nej, rödvin ska drickas (helst i sällskap med andra) i samband med ngn intellektuell aktivitet och/eller i samband med ngt slags skapande. Jag har ett litet projekt pa gang (jag vagar inte skriva vad det är, eftersom att jag ofta tar mig vatten över huvudet och inte slutför mina projekt) men jag har tyvärr inte fatt alla "redskap" sa den aktiviteten fick jag utesluta. Jag hade kunnat ta fram gitarren. Och även fast skapande av musik passar med rödvin sa kände jag att min version av happy birthday inte var tillräcklig för mitt rödvin.
Sa jag gör det förbjudna, det dumma, jag skriver i min blogg. Salongsberusad. Detta i samband med lugna favoriter och en blick tillbaka i tiden. Min mail. Det intressanta med e-mails är att de blir som en dabgok. Fran ditt perspektiv och fran andras. Men framförallt sa framkallar e-mails massa minnen. Sorgliga minnen som mail fran Sarah, arga mail fran engelsmannen, arga mail till Martin, arga mail fran Martin, mail fran mig till familjen när jag var i Mexico. Men ocksa mycket fina minnen. Roliga mail med roliga personer, personer som jag inte ens har kontakt med mer idag. Jag funderar pa att skriva ut lite mail, göra en slags minnesbok, med gamla mail. Det känns lite old school goes modern, men det kommer säkert att vara väldigt roligt att ha. All historia finns i princip där (i alla fall tills den tiden innan fb och smartphones kom), alla minnen, alla händelser.
Jag vet inte hur mkt inflytande rödvinet har just nu sa jag känner att jag sätter punkt här. I alla fall när det gäller vikten av e-mails. Idag akte mamma och pappa till Thailand. Mamma var sa orolig för att flyga och hon grät i telefon. Jag, den framtida psykologen, kom självklart till räddning: Men mamma, allt kommer att ga bra. Det kommer inte att hända ngt. Dessutom ska ni ju rida elefant sa du borde nog oroa dig för det iställlet. Da sa hon att hon var tvungen att ga och packa. Men hon var säkert tacksam för min hjälp.
Just nu är det ingen skola. Skolan börjar inte förrän i februari. Men vi har prov. Massa prov. Jag tycker att det är roligt med provtid, da kan man lära sig allt pa riktigt. Det blir däremot väldigt ensamt. Idag har jag t.ex pratade med tre personer: Brevbäraren (god morgon..det räknar jag), Patrick (han är iochförsig min pojkvän, men jag räknar honom ända) och Patricks brorsa. Det kanske inte är sa konstigt att det blir lite ensamt?
Nu ska jag sova. Rödvinet har gjort sitt. Och det förflutna ocksa. Men innan dess. Ett litet mail. Fran den tiden när jag ville plugga journalistik i England eller Skottland. Ett litet Letter of Recommendation fran Thorsten Thörnblad.
Sov sa gott alla mina fina.
/Rebecca

Finally

Nu ser jag ett slut pa min C-uppsats. En tid i november höll jag nog pa att ta livet av mig. Jag var uppe och skrev till sent pa natten. Jag gick upp med (eller ja t.o.m innan) tuppen. Jag satt pa Dr. Stefan Troches kontor och grät. Men nu är jag äntligen där! Det har varit tufft, men samtidigt väldigt kul. Nu när jag väl kan se resultatet sa är jag nöjd. Jag har däremot lärt mig att nästa uppsats kommer inte att bli ett literaturarbete. För hur mycket jag än hatar SPSS är det fan sa mycket lättare än att skriva ett sant arbete som jag har skrivit. Och jag behövde inte ha nagon statistik alls i mitt arbete (förutom huruvida resultaten var signifikanta eller inte). Det känns däremot som att förhoppningen om ett bra betyg har försvunnit. Arbetet är helt ok men inte top notch! Det far bli nästa mal för nästa uppsats.
Ikväll kommer min allra finaste Helen hit. Vi ska äta middag och utbyta minnen fran vara jular i Sverige. Ska bli mysigt. Imorn ska jag fira min (nästan färdiga) c-uppsats med utgang. Utgang utan karl. Det blir första gangen pa väldigt länge för mig men det ska bli väldigt roligt. Efter det börjar allvaret igen. Da ska jag plugga, plugga och plugga inför proven i februari. Som tur är har jag bokat biljetter hem till Svedala sa jag har lite motivation. Bra grejer.
Nej, nu ska jag nog ga och filosofera lite.
Puss.

RSS 2.0